Glasgow sunroom extension which cost 'a lot of money' facing demolition

A sunroom extension at a large Glasgow home has been refused permission but a councillor says he doesn't want to see it demolished.

The future of the modern extension on Langside Drive is now up in the air as it was built in a way that was "completely different" to approved council plans.

Councillors rejected the plan in the Newlands area following an appeal yesterday as councillor Imran Alam said he didn't want to order it to be demolished as obviously "a lot of money" had been spent.

A meeting heard construction is nearly finished.

Read More: Glasgow business owner calls for business rates to be ditched as costs soar

Sunroom plans at the detached sandstone property were previously granted permission from the council but the resulting new build was not "constructed in accordance with the approved plans in respect of size, design or material" according to a council official.

The officer said the materials and design of the extension had breached planning conditions sparking a council enforcement investigation last year. A planning application reflecting the changes was then submitted but refused - and the applicant has lodged an appeal, which was considered at the planning local review committee yesterday.

Speaking at the meeting, Labour Councillor Alam said: "Obviously the current building that has been erected is completely different from what was originally granted as far as the application is concerned. Would that mean the homeowner has to knock it down?"

He said obviously a "lot of money" has been spent on the extension.

The official said it is a decision for the council to decide on action regarding the future of the sunroom. He said there was discussion about potential changes to the scheme but they are more significant than the committee could make.

The committee discussed how the appeal has come before them twice this month.

The official explained: "The committee had already considered a proposal at this address. And this proposal is identical apart from the inclusion of a sedum green roofing system. It is proposed to erect a single storey extension to the rear replacing a previous sunroom extension building."

Committee chair Ken Andrew, SNP, said it is the same application we heard two weeks ago with the addition of the roof.

He said previous issues "have not gone away."

Councillor Andrew added: "I don't think the addition of the green roof system mitigates against the scale and the materials used etc and the reasons we gave for refusal two weeks ago."

Councillor Alam said: " I think more needs to be done. What we don't really want as a committee is to say 'okay you have not done what you are supposed to do - we need you to demolish the building.' They have obviously spent a lot of money on the current extension. They want it to look nice."

He said planning could work with the applicant to look at additional actions and it could potentially come back to committee.

A planning appeal statement lodged on behalf of applicant John Iqbal said: "The proposals are on the rear of the property and replicates the surrounding properties. The proposal seeks to create a sustainable roof which was previously endorsed by Glasgow City Council planners.

"This development represents an opportunity to adapt a Victorian building into a modern style of life. The proposal will sympathetically replicate the traditional boundaries in the surrounding properties. The use of green roof will reduce surface water run off and encourage wildlife."

The committee refused planning permission.

Reasons for refusal included it was not in accordance with the development plan and contrary to a number of Scottish National Planning Framework 4 (NPF4) policies including that the extension would "visually detract from the character and appearance of the property and would not be in keeping with the wider conservation area."

Join Glasgow Live's WhatsApp community here and get the latest news sent straight to your messages