Rochelle and Marvin Humes win planning battle to build dance studio in their garden

Marvin Humes and Rochelle Humes attend the Virgin Media British Academy Television Awards ceremony at the Royal Festival Hall on 12 May, 2019 in London, England. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images)
Marvin Humes and Rochelle Humes

Marvin and Rochelle Humes have finally won a three-year battle to build a dance studio at their £1.7m Essex home.

The couple have been told they can finally proceed after scaling back original plans, which had been called 'incongruous and inappropriate' for a conservation area by the local council.

The singers wanted to demolish a double garage and garden store to build a new outhouse twice the size next to their country mansion.

Read more: Rochelle Humes opens up about being reunited with her long-lost sister

Planners at Epping Council had ruled that the original development would be “too dominant” so the couple scaled back plans.

The couple then submitted revised plans for the building at their six-bed Grade II-listed home.

Marvin Humes and Rochelle Humes pose for photographers upon arrival at the Global Gift Gala in London, Thursday, March 7, 2019. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
Marvin Humes and Rochelle Humes pose for photographers upon arrival at the Global Gift Gala in London, Thursday, March 7, 2019. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Instead of a 21ft high, two-storey building, the new gym and dance studio will be in a single-storey building.

Planners at Essex Council did not receive any objections from neighbours to the revised plans.

Case Officer Caroline Brown ruled: “It is concluded that the proposal has satisfactorily addressed the previous reasons for refusal and that the replacement extension would not result in any additional detrimental impact on what presently exists and is therefore not considered to constitute inappropriate development and would not have a harmful impact on the openness of the green belt.

Read more: Phillip Schofield's star pals rally support

“The extension is also considered acceptable in terms of design, materials and siting which could conserve and enhance the character and appearance of the setting of the listed building and conservation area and would not result in any material loss of amenity to adjoining properties.”

The Humes' planning agent, Nick Papalexandrakos, said: “The client's brief is to respect and enhance the original character of the property and surrounding grounds whilst proposing a leisure building which, although modern in its functionality, will improve the overall aesthetic of the estate to create a more comfortable addition to this beautiful home for 21st Century living.”

Our goal is to create a safe and engaging place for users to connect over interests and passions. In order to improve our community experience, we are temporarily suspending article commenting