Stonehenge ‘built on land inhabited by deer and wild boar 4,000 years earlier’

·2-min read

Red deer, elk and wild boar would have roamed opened woodland and meadow-like clearings in the area of Stonehenge 4,000 years before the iconic standing stones were constructed, according to new research.

Scientists from the University of Southampton have examined Blick Mead, a Mesolithic archaeological site about a mile away, and found that the area had not been covered in dense, closed-canopy forests as previously thought.

Instead they believe that it would have been populated by grazing animals and hunter-gatherers.

Blick Mead
An Aurochs bone with cut marks (University of Southampton/PA)

Lead researcher, Samuel Hudson, of Geography and Environmental Science at Southampton, explained: “There has been intensive study of the Bronze Age and Neolithic history of the Stonehenge landscape, but less is known about earlier periods.

“The integration of evidence recovered from previous excavations at Blick Mead, coupled with our own fieldwork, allowed us to understand more about the flora and fauna of the landscape prior to construction of the later world-famous monument complex.

“Past theories suggest the area was thickly wooded and cleared in later periods for farming and monument building.

“However, our research points to pre-Neolithic, hunting-gatherer inhabitants, living in open woodland which supported aurochs and other grazing herbivores.”

The research team analysed pollen, fungal spores and traces of DNA preserved in ancient sediment (sedaDNA), combined with optically stimulated luminescence (OSL) and radiocarbon dating to produce an environmental history of the Wiltshire site.

Using this evidence, they built a picture of the habitat in the area from the later Mesolithic (5500 BC) to the Neolithic period (from 4,000 BC).

Blick Mead
Scientists examined Blick Mead (University of Southampton/PA)

A university spokesman said: “The study indicates that later Mesolithic populations at Blick Mead took advantage of more open conditions to repeatedly exploit groups of large ungulates (hoofed mammals), until a transition to farmers and monument-builders took place.

“In a sense, the land was pre-adapted for the later large-scale monument building, as it did not require clearance of woodland, due to the presence of these pre-existing open habitats.

“The researchers suggest there was continuity between the inhabitants of the two eras, who utilised the land in different ways, but understood it to be a favourable location.”

The findings of the team from Southampton, working with colleagues at the universities of Buckingham, Tromso and Salzburg, are published in the journal PLOS ONE.

Our goal is to create a safe and engaging place for users to connect over interests and passions. In order to improve our community experience, we are temporarily suspending article commenting